Lang gewacht, stil gezwegen……

Lang gewacht, stil gezwegen……

Het heeft lang geduurd, maar nu leest u dan toch het vervolg op de trial met  NeurOptimal neurofeedback bij AIDS kinderen in Lily of the Valley, Zuid Afrika.

Het heeft lang geduurd omdat het contact met de arts en andere medewerkers daar soms moeizaam gaat; denk daarbij aan de altijd hectische drukte  én, niet onbelangrijk, de krochten van het internet!!

Bovendien was het bij hen in december/januari grote vakantie.

Allereerst waren de vragenlijsten die ik daar gebruikt heb, een groot cadeau voor de arts van Lily. Deze internationale lijsten zijn er ook in de Zulu taal. Zo konden de “verzorgmoeders” over de hun toevertrouwde kinderen een lijst invullen en kreeg de dokter ineens veel bredere informatie over elk kind. Info over het dagelijks leven in huis, over het omgaan met de andere kinderen thuis. Normaal zag/hoorde de dokter alleen de paniek en heftige zaken.

En uit de lijsten bleek, veel meer dan de arts wist, dat meerdere kinderen verschijnselen van ADHD/ADD hebben.

Verder zijn veel van de door mij getrainde kinderen verhuisd; vanuit Lily terug naar familie of elders heen. En dus uit het oog verloren wat betreft het effect van de NeurOptimal-trainingen.

In november bleek uit de toen ingevulde vragenlijsten dat meerdere kinderen wel effect hadden. Eigenlijk hetzelfde als ik in het eerste verslag schreef. Maar sinds november is er zo veel gebeurd en veranderd in hun dorp (wanneer gebeurt daar niks ? 😉 ) dat blijvend effect nu niet goed te duiden is. Bovendien is de groep overgebleven, getrainde kinderen wel erg klein geworden.

De dokter is — uitgaande van de breder ingevulde vragenlijsten — begonnen met ADHD medicatie voor meerdere kinderen. Hetgeen goede resultaten geeft. Bovendien moet je daar, in die omstandigheden, vaak pragmatisch zijn.

Blijft de vraag of we NeurOptimal in kunnen gaan zetten bij kinderen die de ADHD medicatie niet verdragen, ook al vanwege de combinatie met de HIV medicatie. En dan komt de vraag naar een vaste NeurOptimal trainer of  vrijwilliger om de hoek kijken.

Kortom … wordt vervolgd 🙂

 Belangrijk: er worden geen nieuwe cliënten meer aangenomen.

X